Hernan Jorge Crespo !!


Για τα πλαίσια του της ενότητας αφιερωμάτων του Wonderball με όνομα «Wonderlegends», σήμερα ανοίγουμε έναν πολύ σπουδαίο και βαρύ φάκελο Αργεντίνου ποδοσφαιριστή, που έκανε πάρα πολύ μεγάλη καριέρα κυρίως στα γήπεδα της Ιταλίας, εκτιμήθηκε για την εκτελεστική του ικανότητα από όλους και κατά πλειοψηφία αντιπάλους του και κατάφερε να γράψει τη δική του ποδοσφαιρική ιστορία. Το Wondelegends σήμερα, θυμάται και σας παρουσιάζει τον Ερνάν Κρέσπο..


Γεννημένος στις 7 Ιουλίου του 1975 στη Φλόριντα της Αργεντινής, από μικρός έδειξε μεγάλη αγάπη και ικανότητα για το ποδόσφαιρο. Εντάχθηκε από μικρή ηλικία σε ακαδημίες της Αργεντινής, όπου έπεισε τους πάντες πως είναι ένα μεγάλο ταλέντο.Και ως γνωστόν, οι Αργεντίνοι τα ταλέντα τους, δεν τα αφήνουν ανεκμετάλλευτα και για το λόγο αυτό, η Ρίβερ Πλέιτ, σε ηλικία 18 χρονών, αποφάσισε να τον προσθέσει στο ρόστερ της σε ηλικία 18 χρονών υπογράφοντας το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Στη Ρίβερ Πλέιν αγωνίστηκε για 3 χρόνια (1993-1996) και συνολικά σε αυτά τα χρόνια πέτυχε 24 γκολ αγωνιζόμενος συνολικά 64 φορές.Σε αυτά τα 3 χρόνια, αγαπήθηκε αρκετά από τον σύλλογο, καθώς με την παρουσία του η Ρίβερ κατέκτησε το Κόπα Λιμπερταδόρες με τον Κρέσπο να σκοράρει και στον τελικό του θεσμού.

Το Ευρωπαϊκό ταξίδι.



Το καλοκαίρι του 1996, ο Κρέσπο είχε μπει στο στόχαστρο πολλών Ευρωπαϊκών ομάδων, με τη νικήτρια στη κούρσα αυτή, να είναι η Πάρμα του τότε προπονητή της Κάρλος Αντσελότι. Το πρώτο εξάμηνο για τον Κρέσπο δεν ήταν ιδανικό, καθώς δεν κατάφερε να σκοράρει και δημιούργησε σε μερίδα του κόσμου την ανησυχία μιας αποτυχημένης μεταγραφής.Ωστόσο το κλίμα άλλαξε. Ο Κρέσπο προσαρμόστηκε στα Ευρωπαϊκά δεδομένα ποδοσφαίρου και αυτή ήταν η αρχή. Η αρχή για μια βροχή από γκολ που κράτησε για αρκετά χρόνια. Ο Κρέσπο με την τότε μεγάλη ομάδα της Πάρμα και πολλούς σπουδαίους συμπαίκτες στο πλευρό του, κατάφερε να ανέβει στη κορυφή της Ιταλίας. Με την Πάρμα κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο Ιταλίας απέναντι στη Κάλιαρι και το κύπελλο Ουέφα με αντίπαλο τη Μαρσέιγ όπου η Πάρμα κέρδισε με 3-0 με τον Κρέσπο να ανοίγει το σκορ του τελικού. Στην Πάρμα αγωνίστηκε για 4 χρόνια και πέτυχε 62 γκολ σε 116 εμφανίσεις συνολικά. 



Η μεταγραφή ρεκόρ. 




Το καλοκαίρι του 2000 η Λάτσιο έσπασε το τότε ρεκόρ πιο ακριβοπληρωμένης μεταγραφής για να φέρει στη Ρώμη τον Κρέσπο. 16.000.000 ευρώ μετρητά στην Πάρμα και τους Κονσεϊσάο - Αλμέυδα ως ανταλλάγματα με συνολικό κόστος μεταγραφής να ανέρχεται στα 35.000.000, ήταν το ρεκόρ για την τότε εποχή. Ο Κρέσπο στην Λάτσιο!! Η Λάτσιο ως πρωταθλήτρια τότε και με πολλούς μεγάλους ποδοσφαιριστές στη σύνθεση της, δεν κατάφερε να παραμείνει πρωταθλήτρια Ιταλίας και αυτό καθώς οι Βερόν - Νέτβεντ αποχώρησαν από τον σύλλογο, αλλά και το μεγάλο τους επιθετικό όπλο, ο Ερνάν Κρέσπο τραυματίστηκε με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να κάνει αυτά που όλοι περίμεναν. Ο Κρέσπο επέστρεψε και σε ατομικό επίπεδο, έμεινε στη κορυφή της λίστας των σκόρερ, με 39 γκολ σε 54 παιχνίδια συνολικά σε 2 χρόνια με τη φανέλα της Λάτσιο. Τα οικονομικά προβλήματα του συλλόγου, ανάγκασαν σε πωλήσεις πρωτοκλασάτων ονομάτων, με ένα από αυτά, να είναι και ο Κρέσπο. Το ταξίδι όχι μακρινό, εντός συνόρων Ιταλίας και αυτή τη φορά προς το Μιλάνο για χάρη της Ίντερ, με την μεταγραφή αυτή να κοστίζει στους Μιλανέζους 26.000.000 ευρώ. Ο Κρέσπο στο Μιλάνο, με το χαρακτηρισμό του πρώτου σκόρερ στη πλάτη και με την προσμονή των Μιλανέζων να αντικαταστήσει επάξια την απομάκρυνση του Ρονάλντο που μετακόμισε για τη Ρεάλ. Η παρουσία του Κρέσπο στο Μιλάνο δεν ήταν αναμενόμενη των προσδοκιών. Ο Κρέσπο τραυματίζεται και μένει 3 μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης και κατά την επιστροφή του δεν ήταν τόσο λαμπερός και φονικός όσο ήταν. Σε 1 χρόνο παρουσίας του στην Ίντερ πέτυχε μόλις 7 γκολ σε 17 αγώνες.

Restart στην Αγγλία.



Η Ίντερ άκρως απογοητευμένη από την παρουσία του Κρέσπο σε αυτό τον ένα χρόνο, αποφασίζει να τον πουλήσει και αυτή τη φορά, το ταξίδι του Κρέσπο είναι εκτός συνόρων Ιταλίας. Προορισμός το Λονδίνο για χάρη της Τσέλσι. 16.800.000 κόστισε στους Λονδρέζους η μεταγραφή του Κρέσπο με τις απαιτήσεις από το κόσμο κυρίως να είναι μεγάλες. Ο Κρέσπο άργησε μόλις 4 ημέρες να κάνει ντεμπούτο, αντικαθιστόντας τον Μούτου σε αγώνα για τη Πρέμιερ Λιγκ με αντίπαλο τη Μπλάκμπερν που έλειξε ισόπαλο 3-3. Η παρουσία του το πρώτο χρόνο στη Τσέλσι δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα με τον Κρέσπο να πετυχαίνει 12 γκολ σε 31 εμφανίσεις. Έτσι το καλοκαίρι του 2004, αποφασίζουν να τον δώσουν δανεικό και η επιστροφή στο Μιλάνο είναι οριστική, αυτή τη φορά όμως για χάρη της Μίλαν. Εκεί συνάντησε ξανά τον Κάρλος Αντσελότι, ενώ αγωνίστηκε και στον περιβόητο τελικό του Champions League με αντίπαλο την Λίβερπουλ όπου σκόραρε 2 φορές στο πρώτο ημίχρονο αλλά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου. Στη Μίλαν σκόραρε 11 φορές σε 28 παιχνίδια και μετά το τέλος του δανεισμού επέστρεψε στην Τσέλσι. Το μόνο που κατάφερε κατά την επιστροφή του με την παρουσία του (όχι μόνο), ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2005-2006. 


Η επιστροφή στην Ιταλία. 

Ο Κρέσπο πίεζε αρκετά την διοίκηση του Αμπράμοβιτς να αποχωρήσει για την Ιταλία, με τον Ρώσο μεγιστάνα να ξεκαθαρίζει πως μπορεί να φύγει ως δανεικός μέχρι να λήξει το συμβόλαιο του, αλλιώς αν θέλει να φύγει οριστικά από τον σύλλογο θα πρέπει να πληρωθεί ένα αρκετά μεγάλο ποσό στην Τσέλσι. Η επιστροφή στα γνώριμα εδάφη πραγματοποιήθηκε με την Ίντερ να του δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στο Μιλάνο. Η Ίντερ τον δανείζεται για 2 χρόνια και ο Κρέσπο πανηγυρίζει το πρωτάθλημα τη σεζόν 2006-2007. Η Ίντερ τον κρατάει μέχρι το 2008 με δανεισμό όταν και λήγει το συμβόλαιο του με την Τσέλσι. Εν συνεχεία τον υπογράφει για ένα χρόνο ως ελεύθερο πλέον. Στην δεύτερη θητεία του στην Ίντερ από το 2006-2009 πετυχαίνει συνολικά 20 γκολ σε 63 αγώνες. Και κάπου εκεί έρχεται το οριστικό τέλος από το Μιλάνο. Ο Κρέσπο με πολλά προβλήματα τραυματισμών στην«πλάτη του» και με αρκετές άσχημες χρονιές εξαιτίας αυτών, οδεύει με φθίνουσα πορεία στα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Σε ηλικία 34 ετών πλέον, ο Κρέσπο βλέπει την Τζένοα ως μια πρόκληση, καθώς τον προόριζαν ως αντικαταστάτη του Μιλίτο. Ο Κρέσπο στη Τζένοα έπαιξε για μια χρονιά πετυχαίνοντας 5 γκολ σε 16 εμφανίσεις και κάπου εκεί, ήρθε η απόφαση του να επιστρέψει στην πρώτη του ομάδα που αγωνίστηκε πριν αρκετά χρόνια στα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Στην Πάρμα. Τον Γενάρη του 2010 επιστρέφει στη Πάρμα, καθώς εκεί επιθυμούσε να τελειώσει τη καριέρα του. Στη μισή σεζόν που αγωνίστηκε με τη Πάρμα πέτυχε μόλις 1 γκολ και αυτό τη τελευταία αγωνιστική, όμως με το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής σεζόν, ήθελε ο ίδιος να θυμίσει κάτι από τα παλιά, σε αυτό το τελευταίο διάστημα στη καριέρα του. Και έτσι λοιπόν, πέτυχε 10 γκολ σε 46 παιχνίδια ενώ τον Φεβρουάριο αποφάσισε να λύσει το συμβόλαιο του με την Πάρμα και να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη της Αργεντινής προκειμένου να συμμετάσχει σε τουρνουά και να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Την απόφαση αυτή, την ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2012.



Με το εθνόσημο της Αργεντινής. 


Ο Κρέσπο τίμησε την πατρίδα του υπηρετώντας την εθνική του ομάδα από το 1995 στα μικρά κλιμάκια μέχρι το 2007 και συνολικά σε όλες τις κατηγορίες της εθνικής ομάδες πέτυχε 35 γκολ σε 64 εμφανίσεις. Η τελευταία του παρουσία με την Αργεντινή, ήταν το 2007 όταν και ο τότε προπονητής Ντιέγκο Μαραντόνα τον κάλεσε στην εθνική για τους αγώνες του Κόπα Αμέρικα με αντίπαλο την ΗΠΑ όπου σκόραρε και την Κολομβία. Έκτοτε δεν κλήθηκε ποτέ ξανά, ενώ με την μεγάλη ομάδα την Αργεντινής, δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο τίτλο.

Κατακτήσεις

Club Atlético River Plate
Argentine Primera División: 1993 (Apertura), 1994 (Apertura), 1996 (Apertura)
Copa Libertadores: 1996
Parma F.C.
Κύπελλο Ιταλίας:1998–99
UEFA Cup1998–99
Σούπερ Καπ Ιταλίας: 1999

Società Sportiva Lazio
Σούπερ Καπ Ιταλίας: 2000
Chelsea F.C.
FA Community Shield: 2005
Premier League: 2005–06
A.C. Milan
Σούπερ Καπ Ιταλίας: 2004
Runner-up:UEFA Champions League: 2005

Inter Milan
Σούπερ Καπ Ιταλίας: 2006, 2008
Πρωτάλημα Serie A: 2006–07, 2007–08, 2008–09

Country
1995 Pan American Games: Gold Medalist

1996 Summer Olympics: Silver Medalist

Ατομικές διακρίσεις:

Πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Αργεντινής το 1994 με τη Ρίβερ Πλέιτ
Πρώτος σκόρερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996
Πρώτος σκόρερ στη Serie A τη σεζόν 2000-2001
Μέλος της καλύτερης ομάδας της Ευρώπης τη σεζόν 2000-2001
Μέλος της λίστας των 100 κορυφαίων ποδοσφαιριστών της FIFA
Ασημένιο παπούτσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2006
Μέλος της Dream Team του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 2006.

Σήμερα..


Ο Ερνάν Κρέσπο πρόσφατα δήλωσε πως επιθυμεί να ασχοληθεί με την προπονητική και πως κύριος στόχος του, ήταν τον περασμένο Ιούλιο του 2013 να καθίσει σε πάγκο ομάδας. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι κάπου ως προπονητής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου