Ο Ζινεντίν Ζιντάν..Ή αλλιώς..Ζιζού!!!!


Ένας μεγάλος μάγος του ποδοσφαίρου, ένας βιρτουόζος που άφηνε το κόσμο με ανοιχτό το στόμα με τις κινήσεις του, ακόμα και τους φιλάθλους των αντιπάλων ομάδων, ένας ποδοσφαιριστής που δημιουργούσε με οποιοδήποτε τρόπο, που έκανε θεαματικό κοντρόλ ακόμα και αν βρισκόταν οριακά πάνω στη γραμμή υπό πίεση αντιπάλων, που σέντραρε και με τα 2 πόδια, που σκόραρε με οποιοδήποτε θεαματικό μεν ουσιαστικό δεν τρόπο, έχει μείνει χαραγμένος ακόμα και σήμερα στα μυαλά όλων μας και αποτελεί παντοτινό πρότυπο ποδοσφαιριστή. Ο λόγος για τον μεγάλο Ζινεντίν "Γιαζίντ" Ζιντάν κοινών Ζιζού!!!

Από το 1989 που έγινε επαγγελματίας και πήρε το βάπτισμα του πυρός σε μεγάλες ομάδες μέχρι και το 2006 που έριξε τη ποδοσφαιρική του αυλαία, ο Ζιζού κατάφερε να αποκτήσει τα πάντα. Πρωταθλήματα, Κύπελλα, Champions league, Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό με την εθνική Γαλλίας. Ο γεννημένος στο Αλγέρι Ζιντάν, εντάχτηκε το 1982 στις ακαδημίες της ΟΣ Σαίντ-Ανρί όπου επί της ουσίας πήρε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του μαθήματα ενώ ένα χρόνο αργότερα μετακομίσει στις υποδομές της ΣΟ Σεπτέμ Λε-Βαλλόν όπου κάθεται για 3 χρόνια. Το 1986 μετακομίσει στην ΑΣ Κάννες όπου εξελίχθηκε σε ομάδα σταθμός για τη καριέρα του, αφού το 1989 υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο και γίνεται μέλος της πρώτης ομάδας. Μέχρι το 1992 όταν και αποχώρησε από την ομάδα των Καννών ο Ζιζού μετρούσε 72 συμμετοχές και ήταν αναμενόμενο να έρθει πρόταση και ενδιαφέρον από μεγάλη ομάδα της Γαλλίας. Επόμενος σταθμός λοιπόν, η Μπορντό όπου για 4 χρόνια (1992-1996) σημειώνει συνολικά 28 γκολ σε 139 συμμετοχές. Το άστρο του Ζιντάν αρχίζει να λάμπει και το ενδιαφέρον έχει περάσει και σε άλλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους.



Νικήτρια ομάδα σε αυτή τη "κούρσα" αναδείχτηκε η Γιουβέντους, όταν και το 1996 τον φέρνει στο Τορίνο. Εκεί, η μεγάλη ομάδα της Γιούβε μαζί με τους τότε αστέρες και τον Μαρσέλο Λίπι στον πάγκο, φέρνουν μεγάλες επιτυχίες στον σύλλογο, με τον Ζιντάν να έχει γίνει ένας εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών στην Ευρώπη. Ο Ζιντάν με τη φανέλα της Γιουβέντους κατακτάει 2 πρωταθλήματα Ιταλίας, 1 Κύπελλο, 1 UEFA super cap, 1 Ιντερτότο και 1 Διηπειρωτικό, ενώ φτάνει 2 συνεχή χρονιές στο τελικό του Champions League χωρίς όμως να καταφέρει να κατακτήσει το πολυπόθητο Ευρωπαϊκό τρόπαιο. Η συμβολή του στην Γιουβέντους είναι τεράστια με 209 συνολικά συμμετοχές ενώ πέτυχε 31 γκολ. Οι τρίπλες του, οι ασσίστ του, οι μαγικές κινήσεις, το θέαμα και υψηλή τεχνική του κατάρτιση, ανοίγουν την όρεξη σε πολλούς συλλόγους για τη κατάκτηση του. Το τίμημα της απόκτησης τεράστιο για τα δεδομένα της εποχής, όμως η Ρεάλ Μαδρίτης αποφασίζει να δώσει 74.500.000 ευρώ προκειμένου να τον φέρει στη Μαδρίτη. Και τα καταφέρνει. Πραγματοποιεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, σπάζοντας το προηγούμενο πάλι δικό της ρεκόρ ένα χρόνο πριν, αυτό του Λουίς Φίγκο. 


Ο Ζιντάν πάει στη Μαδρίτη και γίνεται η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με τον ίδιο να δηλώνει τότε πως είναι υπερβολικά τα λεφτά που δαπανήθηκαν για τον ίδιο. Βέβαια οι άνθρωποι της Μαδρίτης έχουν διαφορετική άποψη, καθώς χαρίζει μοναδικές στιγμές στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το 2001 κατά την έλευση του στη Ρεάλ συναντάει συμπαίκτες όπως ο Φίγκο, ο Ραούλ ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Ιέρο, ο Κασίγιας, ο Μοριέντες ενώ λίγο αργότερα έγινε συμπαίκτης και με τους Μπέκαμ, Ρονάλντο, δημιουργώντας μια υπέρ-ομάδα. Με τη Ρεάλ κατέκτησε 1 πρωτάθλημα Ισπανίας, 2 σούπερ καπ, 1 Champions League, 1 UEFA Super cap και 1 Διηπειρωτικό ενώ είχε συνολικά 155 συμμετοχές και 37 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Το καλοκαίρι του 2006 αποφασίζει να κρεμάσει τα παπούτσια του μετά την ολοκλήρωση του Mundial,καθώς επιθυμία του ήταν να φύγει από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα με το εθνόσημο στο στήθος και τη κατάκτηση ενός ακόμα Μουντιάλ. 


Σε εθνικό επίπεδο, ο Ζιντάν ήταν μέλος της χρυσής ομάδας 1998-2000 όπου κατακτάει τόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο όσο και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο Μουντιάλ του 1998 αποβλήθηκε στο δεύτερο παιχνίδι στη φάση των ομίλων και τιμωρήθηκε για 2 διαδοχικούς αγώνες. Ωστόσο στο τελικό απέναντι στη Βραζιλία έδωσε δυναμικό παρόν πετυχαίνοντας 2 γκολ στη νίκη των Γάλλων επί 3-0. Δύο χρόνια μόλις αργότερα, το 2000 η Γαλλία φτάνει στο τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος όπου και κατακτάει τον τίτλο, με τον Ζιντάν να χρίζεται ως ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Στο Μουντιάλ του 2002 ο Ζιντάν έχασε τα πρώτα παιχνίδια λόγω τραυματισμού, ενώ η Γαλλία δεν παρουσίαζε καθόλου καλό πρόσωπο και αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων. Δύο χρόνια αργότερα, στο Euro του 2004, ο Ζιντάν είναι ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας, όμως αποκλείστηκε στα προημιτελικά του θεσμού από την Εθνική Ελλάδος. Μετά τον αποκλεισμό αυτό δήλωσε πως αποχωρεί από την εθνική και δεν συμμετείχε στις προσπάθειες των Γάλλων για πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2006. Βέβαια ως γνωστόν, έγινε ανάκληση της απόφασης αυτής και ο Ζιντάν φόρεσε για τελευταία φορά την φανέλα με το εθνόσημο. Μετά το πέρας του Μουντιάλ, θα σταματούσε οριστικά το ποδόσφαιρο, πράγμα που είχε κάνει μέρες πριν με τη Ρεάλ. Ο Ζιντάν στο Μουντιάλ της Γερμανίας, βοηθάει τα μέγιστα στο να φτάσει η ομάδα του στον τελικό, όπου το επεισόδιο με τον Ματεράτσι και την αποβολή του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού επισκιάζει μερικώς τη προσφορά του στην διοργάνωση. Το επεισόδιο ωστόσο λύθηκε μέρες μετά, όταν και οι αρμόδιοι της ΦΙΦΑ διερεύνησαν αρκετά τα αίτια της αντίδρασης αυτής. Ο Ζιντάν παρά το άδοξο εν μέρη τέλος, χρίστηκε ξανά ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Η Γαλλία χάνει τον τίτλο στα πέναλτι, όμως ο Ζιντάν παρά την αποβολή του και την έλλειψη του τίτλου, βγαίνει ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης ενώ πέτυχε ακόμα ένα ρεκόρ πετυχαίνοντας 3 γκολ σε 2 διαφορετικούς τελικούς Μουντιάλ.



Η καριέρα του λαμπρή με τεράστιες κινήσεις, φανταστικά γκολ, απίστευτα highlights και γενιές ποδοσφαιριστών που τον έχουν ακόμα και σήμερα ως είδωλο. Ένας παίκτης που 7 τουλάχιστον χρόνια μετά την απόσυρση του, δεν έχει δει άλλον ποδοσφαιριστή στο Ευρωπαϊκό στερέωμα με τα χαρακτηριστικά του και τα στοιχεία του. Απλά μοναδικός. 

Μετά την απόσυρση του, ο Ζιντάν πέρασε ένα διάστημα ξεκούρασης και οικογενειακών στιγμών, ενώ αργότερα έλαβε θέση Προεδρικού συμβούλου στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου είναι ακόμα και σήμερα. Από φέτος το καλοκαίρι και μετά από δική του επιλογή, άλλαξε πόστο στη Ρεάλ. Πλέον έχει πιο ενεργό ρόλο με το ποδόσφαιρο καθώς είναι στο πλάι του Αντσελότι από τη θέση του βοηθού προπονητή. Αυτό όμως, δεν σημαίνει πως η γνώμη του Ζιντάν και η άποψη του, δεν μετράει τα μέγιστα για την διοίκηση της Ρεάλ. 



Στο ερώτημα αν υπάρχει διάδοχος;;;; Ευχόμαστε να το δούμε σε μερικά χρόνια, μιας και ο γιος του Ένζο Ζιντάν βρίσκεται στις ακαδημίες της Ρεάλ με όλους να λένε πως έχει όλα τα στοιχεία του πατέρα του. Μάλιστα συμμετέχει και σε προπονήσεις με τη πρώτη ομάδα, ενώ οι άνθρωποι που τον έχουν από κοντά μιλάνε για το νέο next big thing. 



Τίτλοι συλλογικοί και σε Εθνικό επίπεδο:

Σύλλογοι

Ζιροντέν Μπορντό
Φιναλίστ Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ: 1995-1996
Κύπελλο Ιντερτότο: 1996

Γιουβέντους
2 Πρωταθλήματα Ιταλίας: 1996-1997, 1997-1998
Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης: 1996
Διηπειρωτικό Κύπελλο: 1996
Σούπερ Κύπελλο Ιταλίας: 1997
2 φορές φιναλίστ στο Τσάμπιονς Λιγκ: 1996-1997, 1997-1998

Ρεάλ Μαδρίτης
Πρωτάθλημα Ισπανίας: 2002-2003
Τσάμπιονς Λιγκ: 2001-2002
Διηπειρωτικό Κύπελλο: 2002
Σούπερ Κύπελλο Ευρώπης: 2002

Εθνική Γαλλίας


Παγκόσμιο Κύπελλο: 1998, φιναλίστ το 2006

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: 2000

Ατομικές διακρίσεις


Βραβεία Συλλόγων ΟΥΕΦΑ, καλύτερος μέσος: 1997-1998

Παίχτης της χρονιάς (περιοδικό WorldSoccer): 1998
Παίχτης της χρονιάς ΦΙΦΑ:3 φορές πρώτος: 1998, 2000, 2003
1 φορά δεύτερος: 2006
2 φορές τρίτος: 1997, 2002
Ευρωπαίος παίχτης της χρονιάς («Χρυσή Μπάλα» του περιοδικού France Football): 1998
Πολυτιμότερος παίχτης Τσάμπιονς Λιγκ: 2001-2002
Χρυσό Ιωβηλαίο ΟΥΕΦΑ (Καλύτερος Ευρωπαίος παίχτης των τελευταίων 50 ετών): 2004
Χρυσή Μπάλα Παγκόσμιου Κυπέλλου ΦΙΦΑ: 2006
Καλύτερος παίχτης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου