" Bati Bati Bati Batigoal "


Σήμερα το WonderLegends τιμά ένα σπουδαίο Αργεντίνο σκόρερ. Έναν ποδοσφαιριστή που "γέννησε" πολλούς φίλους της Φιορεντίνα εντός και εκτός Ιταλίας. Ένα ποδοσφαιριστή που αναμφίβολα, ήταν αγαπητός και σεβαστός από όλους. Ο μεγάλος Γκάμπριελ Μπατιστούτα..

Αργεντίνος γεννημένος το 1969 στην γενέτηρά του δείχνει σημάδια ποδοσφαιρικής λατρείας και οι γονείς του αποφασίζουν να τον εντάξουν στις ακαδημίες μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας της Αργεντινής, στη Νιούελς Ολντ Μπόϊς. Το 1987 αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα όπου πραγματικά διαπρέπει. Αρκετά γκολ, περίτεχνες ενέργειες, μεγάλη θέληση για ποδόσφαιρο και ένταση εντός του γηπέδου, έκαναν του σχεδόν συνομήλικους αντιπάλους του, να τα βρίσκουν σκούρα όταν των αντιμετώπιζαν. Ευτυχώς για αυτούς, στις υποδομές της Νιούελς Ολντ Μπόϊς, έμεινε μόνο ένα χρόνο, καθώς οι Αργεντίνοι θέλουν να "εκμεταλλεύονται" τα ταλέντα τους από νωρίς. Η πρώτη του χρονιά στους "άντρες" της Νιούελς Ολντ Μπόϊς θεωρείται πετυχημένη με συνολικά 7 γκολ σε 24 συμμετοχές και δεν αργεί να τραβήξει τα βλέμματα των μεγάλων ομάδων της Αργεντινής.


Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη του χρονιά στη Νιούελς, έρχεται πρόταση από τη μεγάλη Ρίβερ Πλέιτ. Ο "Μπατιγκόλ" κάνει το μεγάλο βήμα στη καριέρα του. Σε ηλικία 20 χρονών εντάσσεται στο δυναμικό της Ρίβερ Πλέιτ υπό τις οδηγίες του μεγάλου Ντάνιελ Πασαρέλλα. Ο Μπατιστούτα κάθεται μόνο ένα χρόνο στους " Los Millonarios " πετυχαίνοντας μόλις 4 γκολ σε 21 συμμετοχές. Οι εμφανίσεις του ήταν εκπληκτικές και φρόντιζε διαρκώς να δείχνει τα προσόντα του. Όμως η πορεία του αυτή δεν συνεχίζεται περαιτέρω. Η διαμάχη με τον Ντάνιελ Πασαρέλλα των φέρνει εκτός ομάδας, όπου και η μεγάλη αντίπαλος Μπόκα Τζούνιορς αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Ο Μπατιστούτα έμεινε εκτός πλάνων και έτσι η Μπόκα στα μέσα της σεζόν 1989-90 τον κλείνει και στην αρχή της σεζόν 1990/91 εντάσσεται στο δυναμικό της. Η χρονιά του Μπατιγκολ με την Μπόκα είναι εκπληκτική. Μπορεί να είναι μείνει πίσω αγωνιστικά λόγω της αποχής του και λόγω έλλειψης φυσικής κατάστασης, όμως σε 30 παιχνίδια που αγωνίστηκε συνολικά πέτυχε 13 γκολ. Η χρονιά αυτή ήταν το "διαβατήριο" του για την Ευρώπη...



Μετά από αυτή τη χρονιά, απέδειξε στους μεγάλους Ευρωπαϊκούς συλλόγους, πως είναι ένα μεγάλο ταλέντο και έχοντας ως υπόδειγμα και παράδειγμα τον μεγάλο Ντιέγκο Μαραντόνα που μεταπήδησε κάποτε για την Νάπολι, αποφασίζει να ταξιδέψει προς την Τοσκάνη για χάρη της Φιορεντίνα. Τη περίοδο εκείνη, η Φιορεντίνα θεωρούνταν μεσαία ομάδα στη κατάταξη της Serie A και ο ερχομός του Μπατιστούτα αμέσως ανέβασε το επίπεδο. Αγαπήθηκε όσο λίγο από το κόσμο και έγινε σύντομα το είδωλο τους. Ο ίδιος λάτρεψε και το κόσμο αλλά και το σύλλογο και δεν τους εγκατέλειψε ακόμα και όταν το 1993 η Φιορεντίνα υποβιβάστηκε. Έμεινε εκεί, έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα (να σκοράρει) και την ανέβασε κατηγορία αμέσως. Δεν κατάφερε να κατακτήσει τίτλο, ούτε να παίξει συμπαίκτης με τους τότε αστέρες της εποχής. Όμως το 1996 κατακτά το Κύπελλο Ιταλίας (SuperCoppa), τίτλος που μέχρι σήμερα, είναι ο τελευταίος για τους Βιόλα. 



Ο Μπατιστούτα αγαπήθηκε όσο λίγοι. Η μεγάλη του πίστη στην ομάδα, η αγάπη του για τη πόλη, η αγάπη του για το κόσμο, η απόφαση του να παραμείνει στους Βιόλα ακόμα και όταν έπεσαν στη Serie B, η άρνηση του να πάρει μεταγραφή σε ομάδες όπως Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ που τον ήθελαν διακαώς, έκανε τους Τιφόζι να παραμιλούν και να του δημιουργήσουν ένα άγαλμα. Αληθινό άγαλμα, στο ύψος του Μπατιστούτα που τον έδειχνε τη στιγμή που πανηγύριζε γκολ στο σημαιάκι του κόρνερ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αγάπης του κόσμου προς τον Μπατιστούτα αλλά και του Μπατιστούτα προς τον σύλλογο και τον κόσμο, ήταν το 1997 όταν και η Ίντερ καταθέτει τρομακτική πρόταση για τα δεδομένα της εποχής στους Βιόλα ύψους 37.000.000 δολάρια προκειμένου να μετακινηθεί. Όλοι θεωρούν τη μεταγραφή σίγουρη και η Φιορεντίνα αποκτάει τον Εντμούντο. Στη παρουσίαση του Εντμούντο στο Αρτέμιο Φράνκι τη παράσταση έκλεψε ξανά ο Μπατιστούτα με έμμεσο τρόπο. Ο κόσμος θεωρούσε σίγουρη τη μεταγραφή του στην Ίντερ και φώναζε ρυθμικά " Μπάτι Μπάτι Μπάτι Μπάτι Μπατιγκοοολ ". Όλα αυτά, την ώρα που "η παράσταση" ήταν στημένη για τον Εντμούντο. Η μεταγραφή του Μπατιστούτα στην Ίντερ δεν έγινε τότε. Ο Μπατιστούτα παρέμεινε στη Φιορεντίνα και συνέχισε αυτή η μοναδική σχέση αγάπης. Έγινε το σύμβολο της πόλης και μπήκε υποψήφιος για το βραβείο του " Επίτιμου Πολίτη της Φλωρεντίας ". Ακόμα μια χαρακτηριστική στιγμή στη καριέρα του, ήταν όλα ο Μπατιστούτα πέτυχε 100 γκολ με τη φανέλα της Φιορεντίνα. Τότε, σαν φόρος τιμής, έπεσαν στο γήπεδο ταυτόχρονα 100 μπάλες και υψώθηκε από το κόσμο ένα τεράστιο πανό που έλεγε " Εκατό φορές σε ευχαριστούμε Bati " . 

Ο Μπατιστούτα έμεινε 9 χρόνια στη Φιορεντίνα. Πέτυχε 168 γκολ σε 269 εμφανίσεις, κατέκτησε το Κύπελλο Ιταλίας, ανέβασε την ομάδα από τη Serie B, έγινε είδωλο της πόλης, ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Φιορεντίνα, έγινε ακόμα και μπλουζάκια η φιγούρα του σε μικρούς και μεγάλους φίλους της Φιορεντίνα, μέχρι τη σεζόν 2000. Από όλη αυτή τη λατρευτή και αξιοζήλευτη καριέρα μέχρι τότε, έλειπε κάτι. Το πρωτάθλημα Ιταλίας. Κάτι το οποίο δεν κατάφερε στα 9 χρόνιας παρουσίας του στους Βιόλα και ήξερε ο ίδιος πως δεν μπορούσε να καταφέρει. Έτσι λοιπόν, μετακομίζει στην Ρώμη. Η μεταγραφή πραγματοποιήθηκε κάτω από περίεργες και πρωτόγνωρες για την εποχή συνθήκες. Ο πρόεδρος της Ρόμα αρνιόταν να δώσει τόσα λεφτά για τη μεταγραφή αυτή και έτσι ο προπονητής Φάμπιο Καπέλο και ο τεχνικός διευθυντής Φράνκο Μπαλντίνι έστησαν ένα μικρό σχέδιο. Προσκάλεσαν σε δείπνο τον διευθυντή της Corriere dello sport και του ανέφεραν πως υπήρχαν συζητήσεις μεταξύ Ρόμα και Μπατιστούτα. Την επόμενη μέρα, τα εξώφυλλα της εφημερίδας είχαν πρώτο θέμα τη συγκεκριμένη ιστορία και ο κόσμος της Ρόμα ζεστάθηκε αρκετά. Ζήτησε από τον πρόεδρο του συλλόγου Φράνκο Σένσι να πραγματοποιήσει αυτή τη μεταγραφή. Ήταν πλέον λαϊκή απαίτηση. Έτσι το θέμα προχώρησε και η συμφωνία έκλεισε στα 23.500.000 δολάρια, τις μέρες που τον ήθελαν Μίλαν, Ίντερ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Η μεταγραφή αυτή, αποτελεί ακόμα και σήμερα ρεκόρ για ποδοσφαιριστή άνω των 30 ετών. Ο Μπατιστούτα είναι πλέον στη Ρόμα. Από τη συγκεκριμένη μεταγραφή, όλοι βγήκαν κερδισμένοι. Η Ρόμα, μετά από 18 χρόνια κατακτά το πρωτάθλημα, ο Μπατιστούτα πετυχαίνει 20 γκολ και εκπληρώνει την επιθυμία του να κατακτήσει τη Serie A, ο πρόεδρος της Ρόμα γίνεται ξανά αξιόπιστος και αγαπητός και φυσικά το μερίδιο της επιτυχίας πήρε και η Corriere dello sport που από τότε πουλούσε ασταμάτητα.


Μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον ίδιο ήταν το Νοέμβριο του 2000 όταν η Ρόμα του Μπατιστούτα αντιμετωπίζει την Φιορεντίνα στο Ολίμπικο. Ο ίδιος σκοράρει στο 83 ένα καταπληκτικό γκολ και δίνει τη νίκη στην ομάδα του, η οποία ξεφεύγει με 6 βαθμούς από τη δεύτερη Γιουβέντους με τη νίκη αυτή. Όλοι οι συμπαίκτες του τον αγκαλιάζουν και ο κόσμος ζητοκραυγάζει. Ο ίδιος αρνείται να πανηγυρίσει το γκολ αυτό και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα γονατίζει στο γήπεδο και ξεσπάει σε κλάματα. Πηγαίνει στο πέταλο των φίλων της Φιορεντίνα και τους χειροκροτεί. Οι φίλοι της Φιορεντίνα ανταποδίδουν το χειροκρότημα. Η αγάπη των 2 δεν σταματάει ποτέ, παρά το γεγονός πως "λάβωσε" τη παλιά του ομάδα.


Η καριέρα του στη Ρόμα είχε σκαμπανεβάσματα. Η πρώτη χρονιά ήταν ονειρική καθώς πέτυχε 20 γκολ και κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο. Την επόμενη χρονιά, αρχίζει να ταλαιπωρείται από προβλήματα στο γόνατο. Τη σεζόν 2001-2002 πέτυχε μόλις 6 γκολ, ενώ μια χρονιά μετά δίνεται δανεικός στην Ίντερ. Στην Ίντερ δεν είχε κανένα ενδιαφέρον. Πέτυχε 2 γκολ σε 12 ματς και μόλις ολοκληρώθηκε ο δανεισμός του, θεώρησε πως δεν είχε πλέον άλλα να δώσει στο Ιταλικό ποδόσφαιρο. Τα προβλήματα στο γόνατο του και τα περασμένα χρόνια στη πλάτη του, τον κάνουν να πάρει την απόφαση να φύγει για τα ξένα. Επόμενος σταθμός στη καριέρα του ήταν το Κατάρ. Η Αλ Αράμπι στρώνει ένα χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του και μετακομίζει εκεί. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα για τον ίδιο, θεωρήθηκε αρκετά εύκολο και σε 1,5 χρόνο παρουσίας πέτυχε 25 γκολ σε 18 αγώνες. 



Η μεγάλη καριέρα του Μπατιγκόλ φτάνει στο τέλος της. Το Μάρτιο του 2005 ανακοινώνει την απόφαση του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση και βγάζει ο ίδιος ανακοίνωση η οποία αναφέρει Σταματάω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που μου δείξατε. Όλα έχουν ένα τέλος. Η προπόνηση δεν με ευχαριστούσε το ίδιο όπως παλιά, ο ενθουσιασμός μου είχε αρχίσει να μειώνεται. Οπότε ήρθε η ώρα να πω "αντίο". Είμαι έτοιμος για άλλες προκλήσεις. Είπα στην ομάδα μου ότι το κίνητρο που είχα κάποτε έχει χαθεί και καταλήξαμε σε συμφωνία. Σίγουρα θα συνεχίσω από άλλο πόστο στον χώρο, θα κρατήσω τις εμπορικές μου συμφωνίες και θα πάρω δίπλωμα στην προπονητική ". 

Με το εθνόσημο της Αργεντινής. 


Ο Μπατιστούτα έκανε λαμπρές εμφανίσεις και με την εθνική Αργεντινής. Έγινε πρώτος σκόρερ όλων των εποχών πετυχαίνοντας 56 γκολ σε 76 αγώνες, αγωνίστηκε για 12 χρόνια (1991 - 2002), συμμετείχε σε 3 μουντιάλ (ΗΠΑ 1994, Γαλλία 1998, Κορέα-Ιαπωνία 2002) στα οποία συνολικά πέτυχε 10 γκολ. 

Σήμερα ο Μπατιστούτα ζει στην Αργεντινή με τη σύζυγο του και τα παιδιά του. Έχει δίπλωμα προπονητή και μεγάλη του επιθυμία είναι να "κοουτσάρει" την εθνική ομάδα της Αργεντινής όπως ο ίδιος δήλωσε. Έφτασε κοντά στο να γίνει τεχνικός διευθυντής της Αργεντινής το 2010 ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Διακρίσεις. 

Ομαδικές διακρίσεις


Συλλογικές: 1 πρωτάθλημα Ιταλίας (Serie A, 2001-Ρόμα), 1 Κύπελλο Ιταλίας (1995-1996 Φιορεντίνα), 2 SuperCup Ιταλίας (1996-Φιορεντίνα, 2001-Ρόμα), 1 πρωτάθλημα Serie B (1993-1994 Φιορεντίνα).

Εθνική Αργεντινής: 2 Copa America (1991, 1993), 1 Confederations Cup (1992).

Ατομικές διακρίσεις

  • Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Φιορεντίνα και της Εθνικής Αργεντινής.
  • Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Αργεντινής το 1991 με τη φανέλα της Boca.
  • Πρώτος σκόρερ του Copa America το 1991 και το 1995 με την Εθνική Αργεντινής.
  • Αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του Campionato (Serie A) το 1995 με 26 γκολ και έσπασε το… στοιχειωμένο για 30 χρόνια ρεκόρ του Έζιο Πασκούτι, σκοράροντας και στα 11 πρώτα ματς της σεζόν. 
  • «Καλύτερος ξένος παίκτης της χρονιάς» στην Serie A το 1999 και 3ος «FIFA World Player of the Year» την ίδια χρονιά.
  • Είναι 10ος στη λίστα με τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στο ιταλικό πρωτάθλημα (184 γκολ σε 318 ματς).
  • Ψηφίστηκε ως ο «Αργεντίνος Παίκτης της Χρονιάς» για το 1998.
  • Είναι ανάμεσα στους 100 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών στη λίστα της FIBA (δημοσιεύτηκε το 2004).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου